UWAGA SALMONELLA

W związku ze znacznie zwiększoną liczbą zatruć pokarmowych spowodowanych pałeczką Salmonella na terenie powiatu starachowickiego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Starachowicach ostrzega:

 Pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt; wywołują ostre zatrucia pokarmowe. Objawy chorobowe żołądkowo-jelitowe występują najczęściej od 6 godzin do 3-7 dni (najczęściej 1-2 dni) od zakażenia :bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy bez jakichkolwiek objawów chorobowych.

Najczęstszym i szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek Salmonella są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody i inne), oraz rozdrobnione przetwory mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).

Do zakażenia może dojść przez żywność zanieczyszczoną odchodami zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów ), przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko ) i ludzi zarówno chorych i zdrowych (nosicieli) wydalających pałeczki z kałem, oraz przez skażone sprzęty kuchenne. 

Zachorowaniu można zapobiec przez :

-mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,

-utrzymanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,

-zapobieganie rozmnażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności ,

-wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,

-całkowite rozmrażanie drobiu, mięs, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia i gotowania,

-poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne)

-mycie jaj przed rozbiciem skorupki,

-unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych dostawców i przygodnych sprzedawców,

-zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni

 

Należy pamiętać, iż  pałeczka Salmonelli jest wszechobecna a jej namnażaniu sprzyjają: ciepło, wilgotność i upały.