Dyżury klasyfikatora grzybów 2018

Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Starachowicach informuje, że dyżury klasyfikatora grzybów będą odbywać się we wtorki w godzinach 7:25 do 9:00 i w czwartki w godzinach od 13:00 do 15:00.

GRZYBOBRANIE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA

 

Zbieranie grzybów w naszym kraju z uwagi na obszerne kompleksy leśne  jest bardzo popularne, grzyby zbieramy dla ich wartości smakowych, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Spacer po lesie to znakomita forma aktywnego wypoczynku.

  • Przed wyruszeniem do lasu na grzybobranie należy dokładnie poznać gatunki grzybów trujących i nauczyć się je odróżniać od grzybów jadalnych, przy tym nie można zapominać o stosownym ubraniu ochraniającym całe ciało z uwagi na zagrożenie w lesie kleszczami.
  • Zbieramy tylko i wyłącznie takie gatunki grzybów, o których wiemy ,że są nieszkodliwe dla zdrowia.
  • Nie znany jest żaden prosty niezawodny sposób , który pozwoli odróżnić grzyby jadalne od trujących. Nie oceniamy grzybów nieznanych na podstawie smaku , ponieważ przykładowo śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak nie wyróżniający się niczym szczególnym. Nie wierzymy w stare, głęboko zakorzenione przesądy mówiące o ciemnieniu srebrnej łyżeczki , czy cebuli po włożeniu do gotującej się potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o sporządzeniu jej z grzybów niejadalnych czy trujących. Istnieje, również nieuzasadnione mniemanie,że ślimaki nie jedzą grzybów trujących, jak również,że grzyby trujące nie są pożerane przez larwy owadów czyli nie są „robaczywe „.Okazuje się, że ślimaki zjadają silnie trujące owocniki muchomora sromotnikowego nie wykazując żadnych objawów chorobowych.
  • Początkujący grzybiarze winni zbierać tylko grzyby rurkowe (  spód kapelusza grzyba przypominający gąbkę ).W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych. 
  • Zbieramy grzyby przez całe wykręcanie trzonu z ziemi , dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy chroniąc w ten sposób grzybnię. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba istotnych dla określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia( i tak na przykład obecność pochwy  przy nasadzie trzonu grzyba jest ważną cechą do odróżnienia muchomora sromotnikowego od grzyba jadalnego).
  • Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, ponieważ nie mają jeszcze wykształconych cech gatunkowych, jak też starych, przejrzałych, gdyż są niesmaczne, często się psują i zawierają bakterie, które mogą się stać przyczyną zatruć. Natomiast nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym. 
  • Zbieramy grzyby tylko do lekkich i przewiewnych koszy( np. łubianki ). Do zbierania  grzybów nie nadają się woreczki foliowe, szczelne torby lub pojemniki ze sztucznego tworzywa. Można w nich przechowywać grzyby tylko przez krótki okres, gdyż owocniki ulegają zaparzeniu i  zniszczeniu, nawet w jadalnych grzybach mogą się wtedy wytwarzać substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.  
  • Nie zbieramy grzybów rosnących na skraju lasu , oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów jak również w okolicach zakładów przemysłowych , drogi o dużym natężeniu ruchu ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • W razie wątpliwości czy zbierane grzyby są trujące czy jadalne można skorzystać z bezpłatnej porady w Powiatowej Stacji Sanitarno -Epidemiologicznej w Starachowicach ( zgodnie z informacją o dyżurach klasyfikatora grzybów)

Żadnych grzybów ( nawet najpospolitszych ) nie wolno zrywać i zbierać w parkach narodowych i rezerwatach. Na obszarach tych wszystko, co tam się znajduje, jest prawnie chronione. Pamiętajmy, że parki narodowe i rezerwaty to ostoje naszej wspaniałej niegdyś przyrody , to często jedyne miejsce w Polsce, w którym utrzymały się relikty mikroflory.

Objawy zatruć pokarmowych grzybami i pierwsza pomoc.

W Polsce rośnie około 200 gatunków grzybów trujących, przy czym kilka z nich powoduje zatrucia śmiertelne. Badania chemiczne wykazały, że grzyby trujące zawierają różnego rodzaju szkodliwe związki organiczne, najczęściej o skomplikowanej budowie np. falloidyna, gyromitryna, orellanina. Każda  z tych substancji wywiera różny wpływ na organizm ludzki, stąd są różne objawy zatrucia. Nie wszystkie organizmy jednakowo reagują na działanie toksyn grzybowych, dlatego też długość utajenia objawów choroby może być bardzo różna- od ½ godziny ( po zjedzenia grzyba ) aż do 20 nawet 40 godzin. Im później stwierdzone zatrucie, tym trudniejsze rokowania.

Pierwsze objawy zatrucia najpóźniej występują u osób starszych, dzieci i młodzieży. Z tego powodu w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym ( bardzo często mylonym z jadalnym gołąbkiem zielonawym i gąską zielonką) u osób w tym wieku najczęściej następuje śmierć. Najgroźniejsze są zatrucia spowodowane muchomorem sromotnikowym zawierającym m.in. falloidynę. Leczenie chorego po zatruciu tymi toksynami jest  bardzo utrudnione   z uwagi na długo trwający okres utajenia objawów chorobowych. Przez ten okres organizm zdąży  wchłonąć związki trujące 

i zaczynają się nieodwracalne procesy niszczenia organizmu ( zaatakowana zostaje wątroba, serce, przewód pokarmowy i układ nerwowy ). Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.

Objawami zatrucia po spożyciu niejadalnych grzybów są :

- silne osłabienie,nudności

 -bóle głowy, brzucha i wątroby

 -ostra biegunka i wymioty

silne objawy zatrucia mogą chwilowo ustąpić, po czym powrócić.

 Przy zatruciu mogą ponadto towarzyszyć:

 -zaburzenia wzroku i równowagi

 -duszność, zaczerwienienie skóry  twarzy

 -porażenie kończyn,

-silne pragnienie, gorączka

 -odurzenie, a nawet utrata przytomności.

Jeżeli objawy zatrucia występują niezbyt długo po zjedzeniu potrawy z grzybów ( najwyżej kilka godzin) należy natychmiast spowodować wypróżnienie żołądka ( przez wywołanie wymiotów ). W żadnym przypadku nie należy podawać alkoholu ! Nie zaleca się również podawania mleka.

Potraw z grzybów nie należy podawać dzieciom. Należy pamiętać, że nawet niewielka ilość potrawy spożytej z trującego grzyba może się zakończyć tragicznie. Jest wiele takich grzybów, których toksyczność nie została jeszcze zbadana.

 

W sytuacji zaobserwowania w/w objawów chorobowych po spożyciu grzybów , należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza !