PSSE Starachowice

  • Skocz do głównej treści strony
  • Skocz do menu nawigacyjnego i logowania
  • Skocz do dodatkowych informacji

Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

  • Home
  • Sample Sites
  • Joomla.org
  • Parks
  • Fruit Shop
  • STRONA GŁÓWNA
  • Gdzie zrobić test na HIV?
  • OFERTA
  • KONTAKT
  • DRUKI SPRAWOZDAŃ DLA NAUCZYCIELI
  • Formularz NPS

Szukaj

Jesteś tutaj: Start Home
  • bip logo
  • SCHEMAT ORGANIZACYJNY
  • HIGIENA ŻYWNOŚCI
  • PROMOCJA ZDROWIA I OŚWIATA ZDROWOTNA
  • LABORATORIUM
  • HIGIENA DZIECI I MŁODZIEŻY
  • HIGIENA PRACY
  • HIGIENA ŚRODOWISKA
  • EPIDEMIOLOGIA
  • ZAPOBIEGAWCZY NADZÓR SANITARNY
  • PCA
  • certyfikat
  • Zasady kwarantanny na granicy RP
  • https://www.gov.pl/web/koronawirus/pytania-i-odpowiedzihttps://www.gov.pl/web/koronawirus/pytania-i-odpowiedzi
  • Informacje o COVID

Znowelizowane zasady postępowania w podróży lotniczej oraz w portach lotniczych w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2)

03-SAMOLOTY i LOTNISKA_12.03.2020_ENG_international.pdf

03-SAMOLOTY i LOTNISKA_12.03.2020_PL_międzynarodowe.pdf

INFORMACJE DOTYCZĄCE KORONAWIRUSA

I Koronawirus

Koronawirusy (CoV) są zidentyfikowane, jako ludzkie patogeny od lat 60. XX wieku. Zakażają ludzi i wiele innych kręgowców. U ludzi, koronawirusy wywołują przede wszystkim infekcje dróg oddechowych lub przewodu pokarmowego, jednak objawy mogą się różnić od zwykłego przeziębienia do poważnych infekcji dolnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie płuc. Rezerwuarem wielu rodzajów koronawirusów są nietoperze, co może odgrywać kluczową rolę w ewolucji wirusów w szczególności linii alfa i betakoronawirusa. Jednak inne gatunki zwierząt mogą również działać, jako pośredni gospodarz i rezerwuar zwierzęcy.

Odzwierzęce (zoonotyczne) koronawirusy pojawiły się w ostatnich latach i wywołały epidemie u ludzi, takie jak: zespół ciężkiej ostrej niewydolności oddechowej (SARS) w 2003 r. i bliskowschodni zespół niewydolności oddechowej (MERS) od 2012 r.

Okres inkubacji koronawirusów wynosi od 1 do 14 dni. SARS-CoV miał okres inkubacji od 3 do 10 dni, a MERS-CoV do 14 dni. Szacuje się, że okres inkubacji SARS-CoV-2 wynosi od 1 do 14 dni, najczęściej około 5 dni.

Czytaj więcej...

Informacja dla branży handlowej w związku z koronawirusem

Informacja przygotowana na podstawie 

rekomendacji Głównego Inspektora Sanitarnego

dla branży handlowej

 w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem

Czytaj więcej...

Schemat postępowania dla POZ i NiŚOL - (COVID-19)

03-Schemat-dla-POZ.pdf

Karty lokalizacji pasażera dla ruchu kołowego i kolejowego

do pobrania:

03-karta lokalizacji-kierowcy.pdf

03-karta lokalizacji-pasażera.pdf

SZKOLENIE DLA PRACOWNIKÓW PSSE

Dnia 6.03.2020 w Sali konferencyjnej PSSE odbyło się szkolenie dla pracowników.  Przedstawiono wykład multimedialny pt. Koronawirus 2019-nCoV(SARS-CoV-2) Covid 2. Zwrócono uwagę na budowę wirusa na jego zakaźność, śmiertelność. Przedstawiono porównanie wirusów w obrębie rodziny Coronovirdae. Omówiono aktualną sytuację epidemiologiczną zakażeń i zgonów, procedury postępowania w przypadkach zetknięcia się z osobą podejrzaną / chorą , oraz osobą powracającą z rejonów inwazyjnej transmisji wirusa. 

Wszyscy pracownicy zapoznali się z materiałami edukacyjnymi (GIS,PZH, MZ)   przekazywanymi w placówkach oraz numerem infolinii NFZ.

 

Co musisz wiedzieć o koronawirusie?

SARS-CoV-2 plakat, ulotka, spot edukacyjny NFZ

Czytaj więcej...

COVID-19 Zalecenia GIS dla obiektów hotelarskich

03-IGHP-korona hotele.pdf

02-HOTELE_28-02-2020.docx

Zasady postępowania w podróży lotniczej oraz w portach lotniczych w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2)

03-SAMOLOTY_i_LOTNISKA_01-03-2020 (PDF)

03-ULOTKA_ChRL_ver-4 (PDF)

03-ULOTKA_ENG_ver-4 (PDF)

03-ULOTKA_IT_ver-2 (PDF)

03-ULOTKA_PL_ver-4 (PDF)

COVID-19 Zalecenia GIS dla Inspekcji Transportu Drogowego podczas kontroli środków transportu

Zalecenia GIS dotyczące postępowania przeciwepidemicznego dla Inspekcji Transportu Drogowego podczas kontroli środków transportu w związku z istnieniem potencjalnego ryzyka zakażenia koronawirusem 

1. Koronawirus przenosi się:

- bezpośrednio, drogą kropelkową. Zawierające wirusa drobne kropelki powstają  w trakcie kaszlu, kichania, mówienia i mogą być bezpośrednią przyczyna zakażenia. 

Odległość 1-1,5 m od drugiej osoby, z którą rozmawia się, traktowana jest jako bezpieczna pod warunkiem, że osoba ta nie kaszle i nie kicha w naszym kierunku.  

Czytaj więcej...

Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla szpitali w związku z dynamicznie rozwijająca się sytuacją epidemiologiczną związaną z szerzeniem się nowego koronawirusa SARS-CoV-2

(PDF) - Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla szpitali  w związku z dynamicznie rozwijająca się sytuacją epidemiologiczną związaną z szerzeniem się nowego koronawirusa SARS-CoV-2 Warszawa, 27.02.2020 r.

Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla dyrektorów przedszkoli, szkół i placówek oświatowych w związku z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem

Aktualnie nie ma wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), które nakazywałyby objęcie nadzorem osób powracających z krajów stwierdzono występowanie koronawirusa, jeżeli nie spełniają one kryteriów dla przypadku podejrzanego o zakażenie lub zachorowanie. 

KRYTERIA KWALIFIKACJI do dalszego postępowania: (1) osób potencjalnie narażonych w związku z powrotem z obszarów utrzymującej się transmisji wirusa lub (2) osób, które miały bliski kontakt z osobą zakażoną. 

Czytaj więcej...

Jak myć ręce? Instrukcja mycia rąk.

Brudne ręce są przyczyną licznych chorób, a w niektórych regionach świata nawet śmierci. Wystarczy odruchowo dotknąć nieumytymi rękami okolic oczu, nosa czy ust i jesteśmy narażone na ogromne ryzyko infekcji.

Dlaczego trzeba myć ręce?

Czytaj więcej...

Więcej artykułów…

  1. Zasady postępowania w PODRÓŻY LOTNICZEJ oraz w portach lotniczych w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2)
  2. INFORMACJA DLA OSÓB POWRACAJĄCYCH Z CHIN, Z PÓŁNOCNYCH WŁOCH, KOREI POŁUDNIOWEJ - AKTUALIZACJA
  3. Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla osób powracających z Północnych Włoch
  4. PAPIEROSY TRADYCYJNE A NOWE FORMY PALENIA

Strona 4 z 41

  • start
  • Poprzedni artykuł
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Następny artykuł
  • koniec
Zamknij informacje

Dodatkowe informacje

  • SERWIS KĄPIELISKOWY
  • niepodległa
  • 100
  • Szkoła wolna od używekSzkoła wolna od używek
  • Dyżury klasyfikatora grzybów 2018
  • SEZON NA GRYPĘ – WAŻNE INFORMACJE
  • PEDIKULOZA
  • SZCZEPIENIA W PODRÓŻY
  • Lista poradni medycyny podróży
  • STAN SANITARNY POWIATU STARACHOWICKIEGO
  • Dopalcze
  • PROJEKT SZWAJCARSKI
  • kapsułki
  • Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności

Liczba odwiedzin

918260
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
306
449
2990
912001
2990
11761
918260

Your IP: 54.236.58.220
2021-03-06 23:55
Visitors Counter