SEZON NA GRYPĘ – WAŻNE INFORMACJE
W Polsce sezon wzmożonych zachorowań na grypę trwa od października do kwietnia następnego roku, natomiast szczyt zachorowań przypada między styczniem a marcem. Stwierdza się w tym czasie od kilkuset do kilku milionów zachorowań na grypę i choroby grypopodobne. W miesiącu styczniu 2017 r. zarejestrowano 122 przypadki infekcji grypopodobnych oraz 2 przypadki grypy typu A H3 potwierdzonej badaniami. W analogicznym okresie roku 2016 nie notowano przypadków zachorowań na infekcje grypopodobne.
Sposób przenoszenia grypy.
Grypa przenosi się z osoby na osobę drogą kropelkową podczas kichania, kaszlu lub
w wyniku bezpośredniego kontaktu ze świeżą wydzieliną z dróg oddechowych zakażonych osób.
Najczęstsze objawy grypy to gwałtowne wystąpienie wysokiej gorączki, dreszczy,
bólów mięśni, bólów głowy, uczucia rozbicia i osłabienia, złego samopoczucia.
Dochodzą objawy ze strony układu oddechowego - suchy kaszel, ból gardła, nieżyt nosa .
Choroba zwykle ustępuje samoistnie po 3-7 dniach, ale kaszel, zmęczenie i uczucie rozbicia mogą się utrzymywać dłużej.
Najczęstsze powikłania grypy to:
- zapalenia ucha środkowego
- angina paciorkowcowa.
Grypa może prowadzić również do zapalenia płuc, zapalenia mięśnia sercowego,
mózgu i opon mózgowych.
Tak jak w przypadku innych chorób wywoływanych przez wirusy antybiotyki są nieskuteczne
W celu zapobieżenia zachorowaniu i dalszemu szerzeniu się grypy sezonowej zaleca się:
1.Regularne, coroczne szczepienie przeciwko grypie.
2.Regularne mycie rąk. Częste mycie rąk wodą i mydłem, a w przypadku, gdy nie jest to możliwe środkiem dezynfekującymi na bazie alkoholu, zmniejsza ryzyko zakażenia.
3.Unikanie bliskiego kontaktu z osobami chorymi.
4.W przypadku wystąpienia objawów grypowych pozostanie w domu, a gdy konieczne jest przebywania poza domem - unikanie tłumu i masowych zgromadzeń.
5.Zaleca się picie dużej ilości płynów
6.Zakrywanie ust i nosa podczas kaszlu oraz kichania, najlepiej przy pomocy chusteczki, ewentualnie rękoma, które następnie należy umyć wodą i mydłem lub środkiem dezynfekującym na bazie alkoholu.