SEZON NA GRYPĘ – WAŻNE INFORMACJE

 

W Polsce sezon wzmożonych zachorowań na grypę trwa od października do kwietnia następnego roku, natomiast szczyt zachorowań przypada między styczniem a marcem. Stwierdza się w tym czasie od kilkuset do kilku milionów zachorowań na grypę i choroby grypopodobne. W miesiącu styczniu 2017 r. zarejestrowano 122 przypadki infekcji grypopodobnych oraz 2 przypadki grypy typu A H3 potwierdzonej badaniami. W analogicznym okresie roku 2016 nie notowano przypadków zachorowań na infekcje grypopodobne. 

 Sposób przenoszenia grypy.

Grypa przenosi się z osoby na osobę drogą kropelkową podczas kichania, kaszlu lub

w wyniku bezpośredniego kontaktu ze świeżą wydzieliną z dróg oddechowych zakażonych osób.

 Najczęstsze objawy grypy to gwałtowne wystąpienie wysokiej gorączki, dreszczy,

 bólów mięśni, bólów głowy, uczucia rozbicia i osłabienia, złego  samopoczucia.

 Dochodzą objawy ze strony układu oddechowego - suchy kaszel, ból gardła, nieżyt nosa .

Choroba zwykle ustępuje samoistnie po 3-7 dniach, ale kaszel, zmęczenie i uczucie rozbicia mogą się utrzymywać dłużej.

 Najczęstsze powikłania grypy to:

- zapalenia ucha środkowego

 - angina paciorkowcowa.

Grypa może prowadzić również do zapalenia płuc,  zapalenia mięśnia sercowego,

 mózgu i opon mózgowych.

Tak jak w przypadku innych chorób wywoływanych przez wirusy antybiotyki są nieskuteczne

W celu zapobieżenia zachorowaniu i dalszemu szerzeniu się grypy sezonowej zaleca się:

1.Regularne, coroczne szczepienie przeciwko grypie.

2.Regularne mycie rąk. Częste mycie rąk wodą i mydłem, a w przypadku, gdy nie jest to możliwe środkiem dezynfekującymi na bazie alkoholu, zmniejsza ryzyko zakażenia.

3.Unikanie bliskiego kontaktu z osobami chorymi.

4.W przypadku wystąpienia objawów grypowych pozostanie w domu, a gdy konieczne jest przebywania poza domem - unikanie tłumu i masowych zgromadzeń.

5.Zaleca się picie dużej ilości płynów

6.Zakrywanie ust i nosa podczas kaszlu oraz kichania, najlepiej przy pomocy chusteczki, ewentualnie rękoma, które następnie należy umyć wodą i mydłem lub środkiem dezynfekującym na bazie alkoholu.